Aktivnosti u Istri i Novigradu

Novigrad je, od najudaljenijih mu točaka istarskog poluotoka, udaljen svega sat vremena vožnje. Zato će vam iz Novigrada, poželite li aktivniji i življi odmor, čitava Istra biti na dlanu.

Sva godišnja doba u Istri idealna su za vožnju biciklom zelenim istarskim krajolicima. Na recepcijama naših hotela i kampova ili u turističkom uredu pronaći ćete podatke o itinererima, stazama i znamenitostima. Uzbudljiva brdska vožnja odvest će vas u unutrašnjost Istre i otkriti vam utvrđene gradiće na brežuljcima - Motovun, Grožnjan, Sveti Lovreč - svaki sa svojom pričom i bogatom poviješću.

Rijeka Mirna ulijeva se u more nadomak Novigrada i tvori jedinstveni ambijent u kojem se spajaju Jadran, najveća istarska rijeka, zelenilo i istarski kamen. Mirnu možete istražiti kajakom ili se odvesti automobilom prema unutrašnjosti i njenom izvoru.

Izleti brodom prema jugu, k Poreču, Vrsaru i Rovinju, otkrit će vam sve čari razvedene istarske obale, tzv. Plave Istre – brojne uvale, rtove i otočiće te Limski kanal, prirodni fenomen, zaljev uvučen 12 kilometara u kopno. Među zanimljivostima obližnjeg Poreča posebno treba izdvojiti kompleks Eufrazijeve bazilike s odlično očuvanim mozaicima kojeg je UNESCO uvrstio na svoj popis svjetske baštine, dok južniji Rovinj sa svojom živopisnom jezgrom slovi za jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj.

Otočni nacionalni park Brijuni nekoć je bio rezidencija jugoslavenskog predsjednika Tita, u kojoj je ugostio brojne zvijezde ondašnjeg jet-seta, a danas privlači mnoge putnike. Najveći istarski grad Pula diči se Arenom, očuvanim amfiteatrom iz rimskog doba. Rt Kamenjak, čarobni je završetak Istre.